Golftraining.nl
[31 januari 2006] Terug naar Nieuws

Golftip 10: Het belang van oefenen, spelen en lessen

Graag wil ik deze keer het belang aangeven van het zelf oefenen in combinatie met het volgen van lessen en spelen in de baan. Er zijn golfers, die alleen oefenen zonder te lessen. Er zijn er, die alleen lessen zonder te oefenen en er zijn golfers, die alleen spelen in de baan zonder te oefenen of lessen te volgen. Gelukkig zijn er ook golfers, die oefenen, lessen volgen en spelen in de baan.
Uit recent onderzoek is gebleken, dat een combinatie van alle aspecten het meest effectief is. Dus: regelmatig oefenen, lessen (blijven) volgen om uw techniek bij te schaven en te controleren en last but not least het in de praktijk brengen in de baan door te spelen. Ook de tourspelers hanteren deze aanpak om beter te worden.

Hoe kunt u oefenen?
Afhankelijk van uw ambitie oefent u meer of minder. De oefensessies zullen het meeste effect hebben, wanneer deze zijn gebaseerd op gekregen feedback tijdens een golfles. Neemt u regelmatig een golfles, dan willen we u erop wijzen, dat de lessen het meeste effect hebben, wanneer er tussen de verschillende lessen door minimaal drie maal is geoefend. Er treedt een synergie op, omdat les nemen en oefenen elkaar versterken. Het ene kan niet zonder het andere en het gezamenlijke resultaat is beter, dan het enkelvoudige resultaat.

Op deze manier kunt u het geleerde eigen maken door herhaling. Verwacht niet, dat u na de eerste keer oefenen alles direct kunt toepassen in de baan, want veranderingen kosten nu eenmaal tijd en oude gewoonten moeten langzaam vervangen worden door nieuwe. De enige manier om te veranderen is door veel herhalingen te maken en de oefeningen uit te voeren, die uw professional u heeft meegegeven. Werk tijdens het oefenen aan maximaal twee aspecten van de swing en stel voorafgaand aan uw oefensessie een duidelijk doel vast (wat wil ik vandaag bereiken met de oefeningen). Focus op de beweging en niet op het resultaat van de bal. Wanneer uw beweging verbetert, wordt het resultaat van de bal vanzelf beter.

Oefenen en spelen
Als u oefent vlak voordat u gaat spelen, kunt u het beste de laatste helft van uw oefensessie in de ‘vertrouwensmode’ oefenen. Dit betekent, dat u niet meer nadenkt over de techniek, maar dat u vooral bezig bent met het slaan van de bal naar een bepaald doel. Op de baan dient u zo weinig mogelijk na te denken over de techniek om tot een optimaal spanningsniveau te komen. Registreer echter wel wat er fout gaat en/of beter kan, zodat u dit weer kunt meenemen tijdens het oefenen en tijdens de lessen.

Clinic
De professionals van Golftraining.nl organiseren elke winter een golfclinic naar een warme bestemming. Tijdens deze clinic wordt veel aandacht besteed aan het spelen op de baan. De professionals observeren u tijdens het spelen van uw ronde, waardoor vaak veel meer duidelijk wordt, dan van alleen een analyse op de drivingrange. Het lesprogramma wordt de gehele week aangepast op de problemen, die zichtbaar worden tijdens het spelen op de baan. Er is aandacht voor de techniek, maar zeker ook voor de tactiek, die het beste bij de speler past. De golfclinics zijn echt een aanrader voor iedereen, die tijdens een gezellige week wil werken aan zijn of haar golfniveau.

Ik wens u veel oefen-, les- en speelplezier toe!

Gerd-Jan Toonen
Golfprofessional

Klik hier om terug te gaan naar het nieuws.
 
G.C. Zeegersloot
Mangerie de Zeeger