Golftraining.nl
[1 februari 2006] Terug naar Nieuws

Golftip 11: Chippen

Chippen

Veel golfers hebben grote problemen met het chippen. Een veel gehoorde klacht tijdens onze lessen is: “de bal rolt alleen maar en gaat veel te ver”. Laten we eens kijken wat de meest voorkomende problemen in de techniek zijn.

  • Vaak proberen we zelf de bal te veel omhoog te slaan (scheppen). We proberen om onder de bal te slaan i.p.v. er tegenaan, zoals we bij alle anderen slagen doen. Dit resulteert meestal in te vroeg de grond raken of het raken van de bovenkant van de bal (toppen).
  • Een ander probleem is, dat tijdens de beweging het lichaamsgewicht zich verplaatst naar het achterste been. Hierdoor raken we ook meestal te vroeg de grond of we raken de bovenkant van de bal.

Door bovenstaande problemen raken we de bal dus in de opwaartse beweging van de zwaai, waardoor de bal juist niet de lucht in gaat. Hoe meer we dus proberen om de bal “omhoog” te slaan, des te vaker zal deze laag blijven.

Probeer eens om tijdens het chippen er niet aan te denken, dat de bal omhoog moet. Denk dat de bal naar het doel moet, dus naar voren. Maak de zwaai dus ook voorwaarts naar het doel. Hierdoor zal de hoek van de club er elke keer voor zorgen, dat de bal omhoog gaat. Het is dus eigenlijk onmogelijk om met een club met veel loft (hellingshoek) de bal niet de lucht in te krijgen. Een bijkomend voordeel zal zijn, dat de loft op het moment van raken steeds hetzelfde zal zijn. Hierdoor is de vlucht en dus ook de uitrol steeds constant en dat is wat we allemaal willen.

Ik wens u veel oefen-, les- en speelplezier toe!

Gerd-Jan Toonen
Golfprofessional

Klik hier om terug te gaan naar het nieuws.
 
G.C. Zeegersloot
Mangerie de Zeeger