Golftraining.nl
[28 december 2004] Terug naar Nieuws

Golftip 9: Aanvallen en verdedigen binnen het korte werk

Veel mensen vinden het mooi om rondom de green een hoge balvlucht te spelen, dit neemt echter onnodig risico met zich mee, te denken valt aan o.a. de constantheid van hun score. Over het algemeen denkt men teveel na over het goed slaan van de bal. Men is bang om de bal te ver te spelen en kiest daardoor een club die juist de meeste risico´s met zich mee brengt.

Wij zien vaak dat men kiest voor een sandwedge of een pitching wedge. Met deze clubs heb je meer snelheid nodig om de bal van A naar B te verplaatsen, omdat de energie wordt omgezet in hoogte. Indien de bal niet goed geraakt wordt, zal de energie omgezet worden in lengte en zal de bal over de green heen rollen.

Indien men gebruik maakt van de tactisch juiste club, een club-met-een-minder-schuin-slagvlak, dan zal de bal, bij het slaan van een “misser”, toch op de green blijven. Bij een club-met-een-steeds-minder-wordend-schuin-slagvlak zal de energie steeds meer in de lengte worden omgezet en zal de bal bij het slaan van een “misser” met grote zekerheid op de green eindigen. Aan te raden is dan wel om de club iets korter vast te pakken en de bal in het midden tussen uw voeten te plaatsen. Naarmate er minder snelheid nodig is om de bal van A naar B te spelen zal de beweging steeds meer een puttbeweging worden.

Uiteindelijk maakt de juiste clubkeuze het mogelijk om aanvallend te spelen in een verdedigende keus.

Gerd-Jan Toonen
Golfprofessional

Klik hier om terug te gaan naar het nieuws.
 
G.C. Zeegersloot
Mangerie de Zeeger