Golftraining.nl
Hoe start ik met golf?

[ Het 4-stappenplan ] [ Golfbegrippen ] [ Handicap ]


Hoe krijg je een Handicap?

Tja, je kunt ook zeggen: hoe kom ik weer vanaf!

  1. Na een aantal lessen, veel oefenen, Etiquette- en Regelkennis vergaren, krijg je van de pro (golfprofessional): Baanpermissie (BP). D.w.z. dat je toestemming krijgt de baan in te gaan, wel of niet onder begeleiding.
  2. Je oefent weer verder en kunt uiteindelijk opgaan voor je: GolfVaardigheidsBewijs (het GVB), wat inhoudt dat je een theoretisch en praktijkexamen te doen krijgt. Vraag bij je vereniging wat daar bij komt kijken!
  3. De volgende stap is dat je het NGF-Regelexamen gaat halen. Dat bestaat uit moeilijkere vragen, die je echt moet kennen. Bij golf is iedere speler namelijk ook z'n eigen scheidsrechter, iedere speler is zélf verantwoordelijk voor zijn/haar Handicap en voor het noteren van de scores. Heb je ook dit gehaald, dan heb je een NGF-ClubHandicap
  4. Natuurlijk wil je meer, of liever gezegd, je wilt mee! En dus ga je veel 'kaarten lopen'. Bij iedere score van 37 of meer Stablefordpunten, gaat je Handicap naar beneden dwz. je wordt steeds beter!
  5. Na inlevering van 3 scorekaarten over 18 holes met 36 of meer Stablefordpunten uitgaande van Handicap 36 krijg je voor het eerst een EGA- Exact Handicap (de vroegere NGF-Handicap).
Wat is een Exact Handicap en een Playing Handicap?
De Exact Handicap is de Handicap 0-45 die op de club geregistreerd staat. Deze verandert níet als je op een andere baan gaat spelen.
De Playing Handicap is het aantal Slagen, dat je op de te spelen baan 'meekrijgt'. Deze verandert wél als je op een andere baan gaat spelen: Zie altijd eerst de Playing Handicap Tabel, die op iedere club in de hal te vinden is, om te weten hoeveel Slagen je meekrijgt op deze baan.

Hoe werkt een Playing Handicap Tabel
De Playing Handicap Tabel, die op iedere club te vinden is, werkt als volgt:
Kijk in de kolom met de kleur die op jou van toepassing is.
Je zoekt in de kolom welke van toepassing is (meestal dus geel voor Heren, rood voor dames) naar je Exact Handicap. Kijk nu door naar de Pl.Hcp (=Playing Handicap) en je ziet hoeveel slagen je 'meekrijgt' op deze baan.
Heb je een Handicap tussen 37-45, dan kijk je naar het onderste cijfer in die kolom, waarvoor 'clubh diff' staat. Dat cijfer is voorzien van een + of -teken. Dat betekent, dat je dit getal bij je Handicap moet optellen (+ teken) of moet aftrekken (- teken).


Hoe bereken je je Handicap?

  Hcp-
niveau
Bij Exact Hcp Voor iedere punt
meer dan 36 Stabl.pnt:
verlaging met
Minder Stabl.pnt dan Bufferzone
verhoging met
Bufferzone is
EGA
Exact
Handicap


(vroeger NGF-hcp)
1       - 4.4 0.1 punt per kaart 0.1 punt per kaart 35 - 36 stabl.pnt
2 4.4 - 11.4 0.2 punt per kaart 0.1 punt per kaart 34 - 36 stabl.pnt
3 11.5 - 18.4 0.3 punt per kaart 0.1 punt per kaart 33 - 36 stabl.pnt
4 18.5 - 26.4 0.4 punt per kaart 0.1 punt per kaart 32 - 36 stabl.pnt
5 26.5 - 36.0 0.5 punt per kaart 0.2 punt per kaart 31 - 36 stabl.pnt
NGF-ClubHcp 6 37 - 45 1.0 punt per kaart n.v.t. n.v.t.

Klik hier om weer naar boven te gaan.

 

 
G.C. Zeegersloot
Mangerie de Zeeger