Golftraining.nl

[14 februari 2003] Terug naar Nieuws

Golftip 2: De grip als basis van uw golfspel

De grip is niet bepaald het meest interessante deel van de golfles, maar wel een van de belangrijkste. De handen vormen de verbinding met de club. Een slechte grip is het uitgangspunt voor een slechte swing. Veel spelers, die na langere tijd weer eens een les nemen, merken dat men tijdens die les dan vaak uitkomt bij de grip. Na een periode zonder training sluipt hier toch snel een probleem in, omdat tijdens het golfen de aandacht bij het plaatsen van de handen vaak verslapt. Met een verkeerde grip kunnen de mogelijkheden van de golfswing nooit volledig benut worden.

Er zijn drie verschillende basisgrips:
  1. 10-vinger of baseball grip
    De eerste grip is een grip, die vaak voor beginnende golfers het meest prettig aanvoelt. Dit komt, doordat bij beide handen de gehele hand contact maakt met de club. Dit geeft het gevoel, dat het clubhoofd het beste kan worden gecontroleerd en dat de meeste kracht op de club kan worden overgebracht. Meestal is deze grip het best geschikt voor jeugdspelers en voor spelers met kleine handen.l>
 
  1. Overlap of Vardon grip
    De tweede grip is tegenwoordig een van de meest gebruikte grips. Vrijwel alle topspelers van dit moment gebruiken deze grip. Het voordeel ervan is, dat deze de handen tot een samenwerkend geheel maakt. De grip minimaliseert het risico, dat één hand de swing gaat sturen. Vooral spelers met sterke handen gebruiken de Overlap oftewel Vardon grip.>
 
  1. Interlocking grip
    De derde grip is de grip van Jack Nicklaus. Dit om aan te geven, dat niet alle topspelers de Overlap grip gebruiken. Voor hem geeft deze grip een natuurlijker en een steviger gevoel. De interlocking grip wordt het meest gebruikt door spelers met langere vingers en door spelers, die wat minder kracht in hun handen hebben.
 


Een erg belangrijk aspect van de grip is de grip-druk. Zelf ervaar ik, dat de meeste golfers te hard knijpen in de club, waardoor de club nooit vrijuit kan swingen. Op een schaal van 1 tot 10 (waarbij 1 los is en 10 knijpen), zal de gripdruk het cijfer 6 moeten krijgen.

De grip is dus een zeer belangrijk onderdeel van de golftechniek. Wanneer je twijfelt over de grip, neem dan zeker een keer een les. Met vaak kleine veranderingen kan het spel aanzienlijk verbeterd worden.
Tot zover mijn uitleg over de verschillende soorten grips en het belang ervan. In het volgende nummer zal ik aandacht besteden aan de houding.

Gerd-Jan Toonen
Golfprofessional

Klik hier om terug te gaan naar het nieuws.

 

 
G.C. Zeegersloot
Mangerie de Zeeger