Golftraining.nl
[2 november 2003] Terug naar Nieuws

Golftip 5: Fitheid door vochtgebruik

Wat we allemaal niet doen om beter te golfen. We putten op het tapijt in de woonkamer, experimenteren met de swing op kantoor, proberen weer nieuwe clubs en wonderballen uit.
Hoe zou het zijn als we ons wat meer met de waterhuishouding van het lichaam en het drinken bezighielden? Misschien valt daar nog, in het kader van handicapverlaging, vooruitgang te boeken!

De mens bestaat voor 50% uit water, de cellen voor 70%. De waterrijkste organen zoals de hersenen, de spieren en bloed zijn zeer gevoelig voor waterverlies. Het lichaam beschikt niet over vochtreserves en de stofwisseling van bijv. de spiercellen hangt ten zeerste af van het vochtgehalte. Bij gering vochtverlies wordt de prestatie al beïnvloed en het gevoel van vermoeidheid versterkt. Het getuigt dan ook van een goede speelstrategie, als je voldoende van het meest geschikte vocht drinkt.

Als je namelijk niets drinkt, worden er hormonen afgescheiden, die de hersenen een signaal geven om water te sparen. Als gevolg daarvan verminderen de transpiratie, de urine-uitscheiding en de doorbloeding. Dit is weer niet bevorderlijk voor het hart en de hersenen. Het bloed dikt in, het hart moet harder pompen, de hersenen krijgen minder zuurstof. Dit is nog niet alles, ook stijgt de lichaamstemperatuur en wordt het melkzuur in de spieren niet meer goed afgevoerd, waardoor deze blokkeren.

Je ziet, hoe snel het lichaam uit het evenwicht kan raken en daardoor ook het golfspel! Meestal verloopt het tijdens je ronde niet zo dramatisch, maar gebrek aan concentratie en slapte zorgen er toch ongemerkt voor, dat men verkeerde beslissingen neemt en daarbij wordt de swing langzamer en ongecontroleerder.

Drinken tijdens het spel heeft dus zeker een doel. Minstens zo belangrijk is het, om op de juiste wijze te drinken. Kort en krachtig:

  • Dorst is een slechte indicator. Komt het dorstgevoel opzetten, dan is het prestatievermogen meestal al verminderd.
  • Niet pas drinken halverwege de ronde, zo na hole 9. Het lichaam heeft namelijk ongeveer een uur nodig, om het vocht op te nemen.
  • Golfers moeten minstens de hoeveelheid vocht tot zich nemen -beter nog 50 % meer- die ze tijdens een ronde aan gewicht verliezen; dat kan 1 tot 2 ½ liter zijn.
  • Sportdranken moeten niet te koud zijn. Ze smaken dan wel beter, maar ze worden dan minder goed verdragen.
  • Energiedranken zijn geen goede dorstlessers. Ze zijn té zoet, bevatten teveel suiker, vertragen zo de vochtopname en stimuleren bij hoge cafeïne-concentratie de nieren, om meer urine te produceren.
  • Sportdranken moeten isotoon of licht hypotoon zijn d.w.z. de concentratie aan opgeloste deeltjes is gelijk of iets minder dan die van bloed. De vochtopname vindt dan snel plaats waardoor de drank minder lang in de maag blijft.
  • Zout (minstens 0,5 gr. Natrium per liter) houdt het vocht in het lichaam vast. Het zorgt er tevens voor dat het vocht snel uit de maag wordt opgenomen en het waterverlies zo weer wordt gecompenseerd.
  • Koolhydraten (suikers) zijn vereist bij een belasting die langer dan een uur duurt, bijv. sportdrank met 5 tot 8 gr. suiker per 100 ml.
  • Koolzuurhoudende dranken zijn slecht: in de maag vormt zich kooldioxidegas, dat de maag vult en de vochtopname belemmert.

Wat wordt niet aanbevolen:

  • Koffie: de coffeïne stimuleert de urine-uitscheiding en geeft geen verbetering van de prestaties.
  • Coffeïne-houdende dranken: cola e.d. geven geen extra prestaties, stimuleren eerder de nieren.
  • Limonades, vruchtensappen: de koolhydraatconcentratie is te hoog, waardoor een vertraagde vochtopname plaatsvindt.
  • Alcohol: ook kleine hoeveelheden zorgen al voor prestatievermindering.

Met andere woorden om een goede, ontspannen ronde te spelen is het verstandig, om voldoende drinken mee te nemen; begin meteen al te drinken, inderdaad bij iedere hole; sportdrank is aan te bevelen zeker bij warm weer. Had dat ook maar geweten tijdens de warme zomer van 2003!: denk aan vocht en zoutverlies. By the way: verwar sportdrank niet met energiedrank.

Succes ermee, de traditionele inzinking op het eind van je ronde zal in de toekomst waarschijnlijk uitblijven! Zie voor een verantwoorde voeding ook golftip 7.

Gerd-Jan Toonen
Golfprofessional

Klik hier om terug te gaan naar het nieuws.
 
G.C. Zeegersloot
Mangerie de Zeeger