Golf is bij uitstek een technische sport. Je kunt je afvragen of de
energievoorziening -dus voeding- hierbij belangrijk is. Immers de intensiteit
van de inspanning is laag. De belangrijkste functie van voeding bij een
volwassene is het verschaffen van energie om onze activiteiten te kunnen
uitvoeren. Welke voedingsstoffen heeft een golfer nu nodig? Een persoon van 80
kg, die 4 uur golf speelt, verbruikt 1440 kcal. (ter vergelijking: een hardloper
van 80 kg verbruikt per uur 1000 kcal.). Voor een golfer ligt de energiebehoefte
per tijdseenheid niet bepaald hoog. Concentratievermogen en een goede
coördinatie daarentegen zijn erg belangrijk voor de golfer. Het zenuwstelsel in
het algemeen (coördinatie, spiercontrôle) en de hersenen in het bijzonder
(concentratie) zijn -om goed te kunnen functioneren- volledig afhankelijk van
koolhydraten. Deze stoffen zijn dan ook belangrijk voor het bedrijven van de
golfsport.
Algemene tips
Maak ruim gebruik van koolhydraten (bruinbrood,
bruine of zilverrijst, pasta’s, knäckebröd, muesli, havermout, fruit, volkoren
biscuits, peperkoek, honing, stroop, confiture, aardappels). Spring zuinig om
met vetten. Geen extra eiwitrijke preparaten. Gebruik geen calorierijke maaltijd
voor of tijdens een golfwedstrijd of -training: De spijsvertering vraagt om
bloed in het maagdarmkanaal, dus te weinig bloed voor de hersenen, met als
gevolg concentratieverlies.
Voor de wedstrijd
Neem de laatste maaltijd, die klein en licht
verteerbaar is, 2 à 3 uur voor de wedstrijd. Niet te sterk gekruid, geen kool,
uien of aubergines (opgeblazen gevoel), geen grote hoeveelheid vlees.
Tijdens de wedstrijd of training
Tijdens de wedstrijd is het niet
echt nodig om te eten. Alleen als een wedstrijd lang duurt en er behoefte aan
energie is kan er iets koolhydraatrijk gegeten worden. Een slap gevoel,
verminderd concentratievermogen of verhoogde prikkelbaarheid zijn tekenen die
duiden op behoefte aan onmiddellijk beschikbare suikers (zoals bananen, rozijnen
of een dorstlesser).
Na de wedstrijd
Eet een of twee uur na de wedstrijd een
koolhydraatrijke maaltijd (zoals sandwich, krentenbol met jam, honing of stroop,
banaan en twee glazen melk). Er wordt dan weer spierglycogeen gestapeld, zodat
’s middags of de volgende dag ook nog goed gepresteerd kan worden.
De vochtinname
Drinken is zeer belangrijk tijdens de wedstrijd of
training. Drink om de 15 à 20 min. 150 cc dorstlesser. Hierdoor wordt het
vochtverlies aangevuld, er is aanvoer van energie (koolhydraat) en de stijging
van de lichaams-temperatuur wordt tegengegaan.
Zie voor een verantwoord vochtgebruik ook Golftip 5.
Gerd-Jan Toonen
Golfprofessional