Golftraining.nl
[12 juni 2004] Terug naar Nieuws

Golftip 7: Voeding voor de golfer

Golf is bij uitstek een technische sport. Je kunt je afvragen of de energievoorziening -dus voeding- hierbij belangrijk is. Immers de intensiteit van de inspanning is laag. De belangrijkste functie van voeding bij een volwassene is het verschaffen van energie om onze activiteiten te kunnen uitvoeren. Welke voedingsstoffen heeft een golfer nu nodig? Een persoon van 80 kg, die 4 uur golf speelt, verbruikt 1440 kcal. (ter vergelijking: een hardloper van 80 kg verbruikt per uur 1000 kcal.). Voor een golfer ligt de energiebehoefte per tijdseenheid niet bepaald hoog. Concentratievermogen en een goede coördinatie daarentegen zijn erg belangrijk voor de golfer. Het zenuwstelsel in het algemeen (coördinatie, spiercontrôle) en de hersenen in het bijzonder (concentratie) zijn -om goed te kunnen functioneren- volledig afhankelijk van koolhydraten. Deze stoffen zijn dan ook belangrijk voor het bedrijven van de golfsport.

Algemene tips
Maak ruim gebruik van koolhydraten (bruinbrood, bruine of zilverrijst, pasta’s, knäckebröd, muesli, havermout, fruit, volkoren biscuits, peperkoek, honing, stroop, confiture, aardappels). Spring zuinig om met vetten. Geen extra eiwitrijke preparaten. Gebruik geen calorierijke maaltijd voor of tijdens een golfwedstrijd of -training: De spijsvertering vraagt om bloed in het maagdarmkanaal, dus te weinig bloed voor de hersenen, met als gevolg concentratieverlies.

Voor de wedstrijd
Neem de laatste maaltijd, die klein en licht verteerbaar is, 2 à 3 uur voor de wedstrijd. Niet te sterk gekruid, geen kool, uien of aubergines (opgeblazen gevoel), geen grote hoeveelheid vlees.

Tijdens de wedstrijd of training
Tijdens de wedstrijd is het niet echt nodig om te eten. Alleen als een wedstrijd lang duurt en er behoefte aan energie is kan er iets koolhydraatrijk gegeten worden. Een slap gevoel, verminderd concentratievermogen of verhoogde prikkelbaarheid zijn tekenen die duiden op behoefte aan onmiddellijk beschikbare suikers (zoals bananen, rozijnen of een dorstlesser).

Na de wedstrijd
Eet een of twee uur na de wedstrijd een koolhydraatrijke maaltijd (zoals sandwich, krentenbol met jam, honing of stroop, banaan en twee glazen melk). Er wordt dan weer spierglycogeen gestapeld, zodat ’s middags of de volgende dag ook nog goed gepresteerd kan worden.

De vochtinname
Drinken is zeer belangrijk tijdens de wedstrijd of training. Drink om de 15 à 20 min. 150 cc dorstlesser. Hierdoor wordt het vochtverlies aangevuld, er is aanvoer van energie (koolhydraat) en de stijging van de lichaams-temperatuur wordt tegengegaan. Zie voor een verantwoord vochtgebruik ook Golftip 5.

Gerd-Jan Toonen
Golfprofessional

Klik hier om terug te gaan naar het nieuws.
 
G.C. Zeegersloot
Mangerie de Zeeger