Golftraining.nl
Hoe start ik met golf?

[ Het 4-stappenplan ] [ Golfbegrippen ] [ Handicap ]


Golfbegrippen op en rond de baan

 Wat is een hole?
Allereerst wordt met een hole dat gedeelte van de baan bedoeld, dat van afslagplaats tot en met de green loopt. Daarnaast is de hole het 'putje' waarin de bal rolt bij de laatste slag.

 Wat is een Par-3, een Par-4, een Par-5?
Een Par-3 wil zeggen dat de betere speler de green in één slag kan 'halen' en daarna nog 2 putts mag doen om uit te holen oftewel om de bal in de hole te laten verdwijnen. Bij een Par-4 kan de betere speler de green in 2 slagen bereiken en bij een Par-5 in 3 slagen. Ook nu weer de mogelijkheid om met 2 puttslagen uit te holen.

 Wat is een Teeingground?
De teeingground is de afslagplaats die op iedere hole is aangelegd. Hier plaats je je bal (wel of niet opgeteed) voor de eerste slag. De bal moet geplaatst zijn tussen de twee teeboxen of .markers, die voor jou van toepassing zijn. Zie hieronder de onderscheidingen voor dames/heren dmv. kleuren, die de afslagplaats markeren.

 Waarom liggen er tegels op de afslagplaatsen?
Deze geven de exacte afstand aan tot aan het midden van de green, zoals die op de scorekaart staat vermeld.
Voor de Heren zijn de kleuren:
Wit = Back Tees voor lage (=betere) EGA-handicappers
Deze heren moeten nu meer afstand tot aan de green afleggen.
Geel = Standard Tees voor de gemiddelde golfer. Ze worden ook wel Medal Tees genoemd.
Zwart = Forward Tees voor spelers met baanpermissie-grote baan en beginnende GVB

Voor de Dames zijn de kleuren:
Blauw = Back Tees
Rood = Standard Tees
Oranje = Forward Tees

 Wat is de Fairway?
De fairway is het kortgemaaide gedeelte door de baan. Vanaf de afslag probeer je de bal op de fairway te spelen.. als het tenminste niet een 'afzwaaier' is, een bal die teveel de verkeerde kant op gaat!

 Wat is een Divot?
Een divot is een plag, die wordt uitgeslagen bij een slag. Deze plag dient ten allen tijde direkt te worden teruggelegd en goed aangedrukt ter behoud van de baan en dus voor het golfspel!

 Wat is de Rough en de Semi-rough?
De rough is het niet-(of hoger) gemaaide gras, dat rondom de fairway ligt.
Verder is er vaak ook nog een semi-rough, en dat is weer het gras wat wel gemaaid is, maar qua lengte tussen de fairway en de rough in zit. Mocht de bal in de rough verdwijnen, houd dan goed een herkenningspunt in de gaten (boompje of struik daarbij in de buurt) want voordat je het weet, zoek je langer dan je wilt.
Overigens, je mág niet langer dan 5 minuten zoeken, maar dát wil je zelfs ook niet, toch!? (kijk even of je door moet laten vóórdat je gaat zoeken! En hou de achteropkomende partij voortdurend in de gaten)

 Wat betekent Doorlaten en wanneer doe je dat?
Als je langzamer speelt dan de voorgaande partij en meer dan een halve hole verliest, of als je bijvoorbeeld de bal wilt gaan zoeken, omdat je deze niet direkt ziet liggen, dan zwaai je de achteropkomende partij door. Je zorgt daarbij wel, dat de golfkar opzij staat en volgt de ballen van die partij, voordat je bijvoorbeeld zelf de 5 minuten ingaat om te zoeken..
De achteropkomende partij staat dus altijd startklaar om te slaan, moet dus meteen kunnen reageren.

 Wat betekenen de verschillende kleuren op de paaltjes op de baan?
Geel = Waterhindernis (3 opties)
Rood = Laterale waterhindernis (2 extra opties!)
Blauw = GUR oftewel Ground Under Repair/ grond in bewerking: gebied wat je ontwijken mag (af en toe is hierbij een Local Rule dat je het ontwijken móet)
Groen = geeft vaak de afstand aan naar het midden van de green. Ook geeft men dat vaak aan dmv. een herkenbaar boompje of een steen.
Wit = Out of Bounds: deze paaltjes staan niet IN de baan (horen er dus ook niet bij). Deze paaltjes vallen dus niet onder de definitie Losse of vaste obstakels.

 Wat is de Apron?
De apron is het gedeelte direkt rond de green dat korter gemaaid is als de fairway maar net iets langer dan de green. Je kunt de keuze maken om vanaf de apron de bal te chippen of te putten.

 Wat is de Green?
De green is het meest kwetsbare gedeelte van de hole. Daar moeten we met ons allen zeer zuinig op zijn. De bal moet over een zo glad mogelijke green moeten kunnen rollen, iedere oneffenheid beïnvloedt het spel ten zeerste. Eén extra put door een oneffenheid veroorzaakt is triest! Hoe vaker je speelt, hoe meer je je dat realiseert.

 Wat is de Pitchfork en een Pitchmark?
Een pitchfork is een soort vorkje dat ontwikkeld is om pitchmarks te herstellen. Pitchmarks zijn 'deukjes' op de green die veroorzaakt zijn doordat de bal hoog is aangespeeld. Deze dienen direkt hersteld te worden en wel als volgt:

 Hoe herstel je een Pitchmark?
Je steekt de pitchfork rondom de pitchmark schuin in de grond en wel zo, dat de tandjes ónder de pitchmark komen. Nu duw je het bovenste gedeelte van de pitchfork naar het midden van de pitchmark. Deze handeling doe je rondom totdat alle grond weer 'op z'n eigenlijke plaats' terug is. Nu met de putter de plek weer vlak maken.

 Wat is een Provisionele bal?
Een Provisionele bal is een bal die je slaat, nadat je je bal al geslagen hebt, maar als je denkt, dat deze onvindbaar is of Out of Bounds - een heerlijke uitvinding! Bij twijfel ALTIJD een Provisionele bal spelen, anders moet je terug naar de laatstgeslagen plaats!- Deze bal telt pas als je de eigenlijke bal niet hebt gevonden of als deze Out of Bounds ligt. Je moet dit -vóórdat je de Provisionele bal slaat- ALTIJD melden, want anders is het 'De bal in spel'. En dat wil zeggen, dat je 1 strafslag incasseert en de andere (vorige) bal niet meer zal spelen.
N.B. Een Provisionele bal mag je nooit spelen, als je denkt dat de bal de waterhindernis in is gerold.

 Wat is 'Punt P' oftewel het Nearest point of relief?
Heel belangrijk is het bepalen van Punt P! Dit heb je nodig als de bal bijvoorbeeld in Tijdelijk Water ligt, of bij een Vast obstakel. Je bepaalt nu het punt waar je geen hinder meer hebt van dit water, obstakel e.d. (dus niet bij de stand innemen en niet bij de swing) en dropt de bal binnen 1 stoklengte van dit Punt P niet dichterbij de hole -zonder straf-

 Wat is Tijdelijk Water?
Tijdelijk Water is water wat veroorzaakt is door bijvoorbeeld regenval of sproei-installatie. Bij discussie of je wel/niet mag droppen bewijs je het door in het drassig gebied te gaan staan. Als nu water omhoog komt, heb je recht om te droppen -zónder straf-. Wel even kenbaar maken aan je marker dat je wilt droppen.

 Wat is GUR?
GUR is de afkorting van Ground Under Repair oftewel Grond In Bewerking, meestal voorzien van blauwe paaltjes. Als de bal in GUR terecht is gekomen, dan mag ZONDER straf de bal gedropt worden. Je bepaalt het punt waar de bal de GUR inging/ kruiste en dropt de bal binnen 1 stoklengte van dit punt.

 Wat zijn Losse of Vaste obstakels?
Losse obstakels mogen even verwijderd worden als het obstakel in de weg ligt bij de stand innemen of bij de slag. En dan gaat het om de juiste richting naar de hole m.a.w. je kunt natuurlijk altijd een andere richting uit slaan, maar we gaan uit van de juiste richting naar de hole!
Losse obstakels kunnen zijn : harken in de bunker, next tee-bordjes, paaltjes (blauw, geel, rood, NOOIT wit!) etc.
N.B. Als de gele en rode paaltjes er niet uitgehaald mogen worden is dit aangegeven als Local Rule.
Vaste obstakels kunnen zijn: sproeikoppen, gele en rode paaltjes (indien dit is aangeduid als vast obstakel -zoals op Midden Brabant-), palen bij nieuwe boompjes, hole-aanduidingen, banken etc.
Bij losse of vaste obstakels mag de situatie altijd verbeterd worden zónder straf:
 • Bij losse obstakels haal je het obstakel even weg (en plaatst het natuurlijk ook weer terug)
 • Bij vaste obstakels bepaal je het Punt P: drop nu de bal binnen 1 stoklengte hiervan.


 •  Wat is een flight?
  Een flight bestaat uit een aantal spelers die tegelijkertijd starten op dezelfde hole. Een flight kan bestaan uit een twee-, een driebal of een vierbal. Een enkele spelvorm brengt zelfs nog meer spelers in een flight.

   Wat is een marker?
 • Een marker is een golfer, de medespeler, die jouw score bijhoudt en dit noteert op JOUW scorekaart.
  Je wisselt dus -voordat je start- de scorekaarten uit (in een driebal kloksgewijs).
 • Een marker is ook een klein plat voorwerp (muntje o.i.d.) dat op de green de plaats markeert van de bal, die opgepakt wordt. Het markertje plaats je zorgvuldig achter de bal (vanuit de hole gezien) waarna je de bal oppakt.
  Je hoeft op de green nooit te melden dat je de bal oppakt want daar mag het altijd als je de bal maar merkt..


 •  Mag je advies geven of vragen tijdens een ronde?
  Je mag geen advies geven of vragen, wat techniek betreft en welke club je gebruikt bij deze slag.
  Wél mag je uitleg geven over de hole, zoals meedelen van een dogleg-naar-rechts, een hindernis, inschatting van een afstand e.d.

   Welke Hole heeft voorrang?
  De HOGERE Hole heeft ALTIJD voorrang. Stel, je slaat de bal vanaf de afslag van hole 2 in de rough richting hole 4. Daar speelt ook een flight. Jij behoort nu te wachten totdat deze spelers geslagen hebben en er geen last meer van hebben als je die kant op loopt, want: de hogere hole heeft altijd voorrang.

   Wat betekent het als wordt geroepen: FORE?
  Als er 'Fore' wordt geroepen, duik je meteen in elkaar en houd je je handen over je hoofd. Kijk níet eerst of het wel voor jouw flight bedoeld is, want dan kan het te laat zijn!
  Zélf roep je natuurlijk zo hard mogelijk 'Fore' als je een bal (van jou of je medespelers) richting andere spelers ziet gaan en wellicht gevaar zou kunnen opleveren. Wacht niet eerst af of het 'wel nodig is'. Dan is het te laat!

   Wat betekent 'De vlag bewaken'?
  Ligt de bal op de green dan kan de speler kiezen om de vlag te laten bewaken. Je trekt de vlag strak langs de stok en tilt deze iets omhoog. Let hierbij goed op de rand van de hole, die natuurlijk niet mag beschadigen. (wel in de cup van de hole laten). Je gaat links of rechts naast de hole staan (afhankelijk bijv. van je schaduw)

  Mocht de bal van buiten de green worden gespeeld, dan hoeft de vlaggestok er nog niet uit (vrije keuze van de speler) maar eenmaal de bal óp de green, dan mag de bal de vlaggestok niet raken na een slag. Je vraagt de marker eventueel de vlag te 'bewaken': hij tilt de vlag uit de hole als de bal geslagen is, zodat de vlag niet geraakt kan worden.

   Wat doe je als de bal gaat verrollen als je klaarstaat om te slaan?
  Als je nog niet hebt geadresseerd, dus als je nog niet je stand hebt ingenomen én de club op de grond hebt gezet voordat een slag gedaan wordt, dan is er niets aan de hand -m.u.v. de hindernissen waar je nooit mag grounden-. Maar als je wel geadresseerd hebt en de bal verrolt terwijl je deze nog niet eens aanraakt, dan is dit wél een slag. Advies: Waait het erg, zet dan bijvoorbeeld niet je putter op de grond als je wilt adresseren: doordat de bal kan gaan rollen door een windvlaag kost het je toch een slag!


  Klik hier om weer naar boven te gaan.

   

   
  G.C. Zeegersloot
  Mangerie de Zeeger